Έλληνες ζωγράφοι

ellines zografoi3Έχουμε συχνά την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε σε έναν πίνακα ζωγραφικής για λίγα λεπτά, να παρατηρήσουμε τα χρώματα, τα σχήματα, τη σύνθεση, να προβληματιστούμε για τον λόγο που ο ζωγράφος δημιούργησε αυτό το έργο;
Όταν ακούμε το όνομα ενός Έλληνα ζωγράφου, γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται;
Μπορoύμε ίσως εάν δούμε έναν ζωγραφικό πίνακα να φανταστούμε σε ποιo ζωγράφο μας ανήκει;
Για να κατακτήσουμε όλα αυτά -και όχι μόνο- έχουμε εντάξει στα πλαίσια των εικαστικών, μαθήματα γνωριμίας με το έργο και τη ζωή Ελλήνων ζωγράφων από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Τα μαθήματα αυτά γίνονται με προβολή των έργων τους, όπου οι μαθητές καλούνται οι ίδιοι να απαντήσουν στα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το εικαστικό, αλλά και το ιστορικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έζησαν και δημιούργησαν οι συγκεκριμένοι Έλληνες ζωγράφοι.
Τα παιδιά ζωγραφίζουν έργα σχετικά με αυτά που έχουν έρθει σε επαφή.
Τα μαθήματα αυτά ολοκληρώνονται με επισκέψεις σε περιοδικές εκθέσεις των μουσείων μας.

ellines zografoi1ellines zografoi2

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ' τάξη

Στην Γ’ τάξη, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών μαθημάτων και με σκοπό τη γνωριμία με την ιστορία της ελληνικής τέχνης, γίνονται κάποια μαθήματα σχετικά με Έλληνες ζωγράφους. Έτσι, γίνεται προβολή έργων κάποιων από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους, συζήτηση για τα χαρακτηριστικά της τέχνης τους, τα βιογραφικά τους στοιχεία, αλλά και τις επιδράσεις που είχαν. Αυτοί φυσικά είναι λίγοι από τους σημαντικούς μας ζωγράφους, που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία της τέχνης. Στη σχολική αυτή χρονιά ασχοληθήκαμε με τους: Γεώργιο Ιακωβίδη, Νικηφόρο Λύτρα και Κωνσταντίνο Βολανάκη.

Δ' τάξη

Στην Δ’ τάξη, στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών μαθημάτων και με σκοπό τη γνωριμία με τους Έλληνες ζωγράφους, συνεχίσαμε στη σχολική χρονιά 2017-2018 τα μαθήματα που είχαμε ξεκινήσει πέρσι. Έτσι, φέτος αρχίσαμε με μια επανάληψη του Νικηφόρου Λύτρα και του Γεωργίου Ιακωβίδη. Συνεχίσαμε διεξοδικότερα με τους:

Γιάννη Τσαρούχη,

Νίκο Εγγονόπουλο και

Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.