Οι Φυσικές Επιστήμες στη Δ' τάξη

4 piramata fisikisΜε αφορμή τη Μελέτη Περιβάλλοντος για τη φυσική κατάσταση των σωμάτων και τα μίγματα, που σχηματίζουν τα σώματα, οργανώσαμε με τους μαθητές μια σειρά πειραμάτων για την κατανόηση της θεωρίας και κυρίως στην οπτικοποίηση όλων όσων διαβάζουν στα βιβλία τους. Μάθαμε να ξεχωρίζουμε τα ομογενή από τα ετερογενή μίγματα και να τα διαχωρίζουμε στα συστατικά τους, επιλέγοντας κάθε φορά την κατάλληλη μέθοδο (μαγνητικός διαχωρισμός, εξάτμιση, διαλογή, διήθηση και χρωματογραφία). Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν για αυτή την πρώτη τους επαφή με την επιστημονική μέθοδο και συμμετείχαν με ενδιαφέρον!

Παιχνίδι και Πειράματα στη Β' τάξη

2 Paixnidi ki  PeiramataΜε τη B' τάξη ξεκινήσαμε ένα ταξίδι στον κόσμο των φυσικών επιστημών. Μοναδικός σκοπός μας ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τις επιστήμες μέσα από πειράματα, κατασκευές και παιχνίδια. Παίξαμε κυνηγητό παριστάνοντας τα μόρια των στερεών, των υγρών και των αέριων σωμάτων. Φτιάξαμε τηλέφωνα, μουσικά όργανα από απλά υλικά και γίναμε κατάσκοποι, για να γνωρίσουμε τον ήχο.
Κατασκευάσαμε ηλιακό φούρνο και λιώσαμε σοκολάτα, την οποία φυσικά φάγαμε, για να κατανοήσουμε τη δύναμη του ήλιου. Το σημαντικότερο, όμως, όλων ήταν η χαρά και η ανυπομονησία των παιδιών ώσπου να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω.

Ταξίδι στον κόσμο της Ποίησης

Ε' τάξη

Τα παιδιά της Ε' τάξης με αφορμή την «Παγκόσμια ημέρα ποίησης» ένωσαν τις δυνάμεις τους και μελέτησαν συστηματικά τη ζωή και την εργογραφία δημοφιλών ποιητών απ' όλες τις γωνιές του κόσμου. Πληροφορίες άντλησαν από διαφορετικές πηγές (εγκυκλοπαίδειες, διαδίκτυο, ποιητικές συλλογές) και στο τελικό στάδιο ανέλαβαν την παρουσίαση σε power point. Μέσα από την ανάθεση της εργασίας διδάχτηκαν την ερευνητική διαδικασία, αλλά και την πανανθρώπινη αξία της ποίησης, που ενώνει τους λαούς.

5 poiisi

Φτιάχνοντας εικόνες

Ε' τάξη
Λίγο πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς οι μαθητές της Ε' τάξης έφτιαξαν εικόνες. Λίμαραν το ξύλο με πολύ κόπο... Κόλλησαν τις εικόνες στο ξύλο και το έβαψαν με μια ειδική μπογιά την «κάσια». Στο τέλος έκαψαν το ξύλο, για να φαίνονται παλιές.