Μιλώντας στα παιδιά για το ΣΕΞ: Όλα όσα δε θέλετε να σας ρωτήσουν και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε μια δίωρη διάλεξη με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για το ΣΕΞ: Όλα όσα δε θέλετε να σας ρωτήσουν και πώς να τα αντιμετωπίσετε», από την κλινική ψυχολόγο Νιόβη Μιχαλοπούλου. Απευθυνόταν σε γονείς παιδιών νηπιακής έως εφηβικής ηλικίας. Στόχος της διάλεξης ήταν να αποσαφηνιστούν πιθανές αναστολές για το τι θέλουμε και τι πρέπει τα παιδιά μας να ξέρουν σε κάθε ηλικία, αλλά και πώς θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοιχτή μια επικοινωνία μαζί τους πάνω σε αυτό το θέμα. Μοιραστήκαμε τις αγωνίες μας γι’ αυτό το δύσκολο και πάντα επίκαιρο θέμα.

Σχολικός εκφοβισμός

Στο πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου μας από τη συμβουλευτική ψυχολόγο κ. Χριστίνα Ρασιδάκη ένας κύκλος από τρεις δεκάωρες βιωματικές εκπαιδεύσεις, που αφορούσαν στην κατάρτιση των δασκάλων πάνω σε θέματα ενδοσχολικής βίας (bullying).

Στόχος ήταν το διδακτικό προσωπικό να επιμορφωθεί γύρω από μεθόδους υποστήριξης του παιδιού που βάλλει ή και βάλλεται από τους συμμαθητές του, να εκπαιδευτεί ώστε να προλαμβάνει τέτοια περιστατικά και να αποφεύγει την επανάληψή τους. Ειδικότερα, το περιέχομενο της εκπαίδευσης συνοψίστηκε γύρω από τους παρακάτω τομείς:

• Πειράγματα, κοροϊδίες, εκφοβισμός: Ορθή αντιμετώπιση

• Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας στην τάξη

• Αποτελεσματική επικοινωνία με γονείς

• Εκπαίδευση αποτελεσματικού εκπαιδευτικού

Ομάδες γονέων

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής επικοινωνίας σχολείου και οικογένειας, φέτος οργανώσαμε ομάδες γονέων των μαθητών του Νηπιαγωγείου, της Α’ και της Β’ τάξης. Τα απογεύματα της Δευτέρας το σχολείο μας άνοιγε και υποδεχόταν τους γονείς. Ενεργητική ακρόαση, όρια, αυτοεκτίμηση, παιχνίδι ήταν ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν η προσωποκεντρική σύμβουλος και ειδική παιδαγωγός Λέλα Καλογεράκη και η εκπαιδευτικός Βασιλική Σταυράκη με τους γονείς.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να μοιραστούμε σκέψεις, προβληματισμούς, και να αναζητήσουμε από κοινού αποτελεσματικούς και πρακτικούς τρόπους επίλυσης προβλημάτων, που πιθανόν να προκύπτουν στην καθημερινότητα των παιδιών.

Αθλητισμός

Οι μαθητές των Γ’-Δ’ και Ε’-Στ’ τάξεων συμμετείχαν στο πρωτάθλημα στίβου (άλμα εις μήκος, πυραυλάκι, ταχύτητα και αντοχή), που έγινε στο 6ο Δημοτικό Γυμναστήριο Γλυφάδας. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς πραγματοποιήθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης. Τα παιδιά της Ε’ και της Στ’ τάξης ψήφισαν τον πολυτιμότερο παίχτη και παίχτρια του τουρνουά. Έγινε απονομή των μεταλλίων των νικητών των αγωνισμάτων του στίβου, όπου όλοι οι μαθητές του σχολείου χειροκρότησαν τους νικητές όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, αλλά και για τη σωστή αθλητική συμπεριφορά τους.

athlitismos