Ανοιχτά μαθήματα

Προνήπιο

Οι γονείς των προνηπίων παρακολούθησαν τον τρόπο διδασκαλίας κάποιων μαθημάτων και συμμετείχαν σε αυτά. Ένα πρωινό του Νοεμβρίου οι μαμάδες ήρθαν στο σχολείο και ξεκινήσαμε μαζί την ημέρα μας στον κύκλο συζήτησης, με θέμα «Η οικογένεια». Έπειτα μαμάδες και παιδιά συνεργάστηκαν φτιάχνοντας το γενεαλογικό δέντρο των παιδιών.
Τον Ιούνιο τα παιδιά παρουσίασαν μουσικοκινητικές ασκήσεις με τη συνοδεία κρουστών οργάνων και μουσικά παιχνίδια συγκέντρωσης, ακοής και αυτοσχεδιασμού. Με τα κρουστά όργανα, που τα ίδια κατασκεύασαν, συνδύασαν ήχους, εκτέλεσαν απλά ρυθμικά και μελωδικά σχήματα και παρουσίασαν μία ηχοϊστορία εμπνευσμένη από τους μύθους του Αισώπου.
Οι γονείς παρακολούθησαν και ένα βιωματικό μάθημα Αγγλικής Γλώσσας, που τους έδωσε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη διαδραστική αφήγηση ενός κλασικού παραμυθιού. Μέσα από δραματοποίηση, ποιηματάκια, τραγούδια και ένα πλούσιο λεξιλόγιο η εκμάθηση των αγγλικών δεν ήταν μονάχα μια εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά μια εύκολη και διασκεδαστική εμπειρία.

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

Τα παιδιά του σχολείου παρουσίασαν στην αυλή μας τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που διδάχθηκαν σε όλη τη σχολική χρονιά, με συνοδεία ζωντανής μουσικής όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια! Χοροί και τραγούδια από την Ήπειρο, τα Επτάνησα, τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Μικρά Ασία έφεραν τα παιδιά κοντά στο κομμάτι αυτό του πολιτισμού μας, που είναι πολύτιμο, γιατί δημιουργήθηκε από τις ανάγκες των ανθρώπων του κάθε τόπου.

xoroi

Κάτω απ΄το φως του φεγγαριού...

H γιορτή της Στ' τάξης, της Β' τάξης και του Νηπιαγωγείου

Στα μέσα Μαΐου, μια Τετάρτη απόγευμα, συναντηθήκαμε παιδιά και γονείς στην αυλή του σχολείου μας. Ενώσαμε τις φωνές, τις σκέψεις και τα αισθήματα... κάτω από το φως του φεγγαριού.
Στο πρώτο μέρος τα παιδιά της Στ' τάξης και του Νηπιαγωγείου ανέβηκαν μαζί στη σκηνή και μας χάρισαν εικόνες παιχνιδιού και τρυφερότητας. Είπαν ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα-τραγουδάκια παιδικά και τραγούδια σπουδαία για τον ήλιο, τα άστρα και το φεγγάρι.
Στη συνέχεια η Β' τάξη μάς παρουσίασε με θεατρικό τρόπο ιστορίες από την ηλιακή μυθολογία. Τα παιδιά είπαν μύθους για τους αστερισμούς και έγιναν ήρωες των ουρανών και των νεφελωμάτων.
Στο τρίτο μέρος η Στ' τάξη διάλεξε ελληνικά και ξένα κλασσικά θεατρικά έργα και έπαιξε σκηνές που διαδραματίζονται κάτω από το φως του φεγγαριού.
Σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά τραγουδούσαν, έπαιζαν φλογέρες, μεταλλόφωνα και ξυλόφωνα σαν ευσυνείδητη ορχήστρα.

Η αυγή της Τέχνης

Γ', Ε' τάξεις

3 augi texnisΟι μαθητές της Γ' και της Ε' τάξης μάς ταξίδεψαν χιλιάδες χρόνια πριν... στην «Αυγή της Τέχνης». Στην παρουσίαση αυτή τα παιδιά έδειξαν τις γνώσεις τους και τον τρόπο με τον οποίο διδάχτηκαν την Ιστορία της Τέχνης. Από τις βραχογραφίες της Παλαιολιθικής εποχής στους πρώτους οικισμούς της Νεολιθικής... από τον φωτεινό Κυκλαδικό πολιτισμό και τα ανάκτορα της Μινωικής Κρήτης στις πολύχρυσες Μυκήνες...

 

 

 

3 aufi texnis2Η Γ' τάξη εξιστορούσε και η Ε' τάξη έπαιζε μουσική και τραγουδούσε! Ήταν μια καλή επανάληψη για τα μεγαλύτερα παιδιά, ενώ τα μικρότερα με τη βοήθεια του διαδραστικού πίνακα είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τους λαμπρούς πολιτισμούς, που αναπτύχθηκαν στον προϊστορικό ελλαδικό χώρο.