Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Από τα τείχη της Τροίας στον λαβύρινθο του Μίνωα
Γ' τάξη

3lalaounisΠαρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τα τείχη της Τροίας στον λαβύρινθο του Μίνωα. Προσεγγίζοντας την Προϊστορία στο Μ.Κ.Η.Λ.». Πώς φτάσαμε από τα πρώτα κοσμήματα στον θησαυρό του Πριάμου; Ποια μυστικά κρύβουν τα κυκλαδικά ειδώλια και η ασπίδα του Αχιλλέα; Πώς αποτυπώνεται σε ένα κόσμημα ο μύθος του Μινώταυρου; Πώς μπορούν τα κοσμήματα να ζωντανέψουν μια ολόκληρη εποχή; Όλα τα παραπάνω απαντήθηκαν μέσα από ένα πρωτότυπο αισθητικό ταξίδι που ολοκληρώθηκε στον πάγκο του χρυσοχόου, με επίδειξη των εργαλείων και τεχνικών χρυσοχοΐας.

Παιδικό Μουσείο

Α' τάξη

Η επίσκεψή μας στο Παιδικό Μουσείο και η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Αθήνα λέει την ιστορία της» ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν, περιπλανηθήκαμε στις μυρωδιές και τις ιστορίες αντικειμένων που σώζονται εδώ και χρόνια. Εξερευνήσαμε τους χώρους του σπιτιού, βρήκαμε διαφορές από τον τρόπο που ζούμε σήμερα και στο τέλος καταλήξαμε στην κουζίνα! Εκεί γίναμε μάγειρες και με συνεργασία, κέφι και χαρά βάλαμε όλοι ένα χεράκι, για να φτιάξουμε μια συνταγή για νόστιμα λαχταριστά κουλουράκια!

Πυροσβεστικό Μουσείο

Προνήπιο

pro.pirisbestikoΤο προνηπιακό τμήμα επισκέφθηκε το Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη. Η ξενάγησή μας ξεκίνησε με την προβολή ενός DVD με σημαντικές διασώσεις από τους πυροσβέστες μας. Συνεχίσαμε βλέποντας πυροσβεστικά οχήματα από παλιότερες εποχές, κράνη από διάφορες χώρες του κόσμου, στολές των πυροσβεστών και την εξέλιξή τους με το πέρασμα των χρόνων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φορέσουν κράνη και να φωτογραφηθούν με αυτά, να ακούσουν διάφορες σειρήνες και να πετάξουν νερό με τη μάνικα. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη για τα παιδιά, αλλά και για τις δασκάλες.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Β' τάξη

2ethiko istorikoΛίγες μέρες πριν από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Εκεί τα παιδιά είδαν από κοντά παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και συζήτησαν για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής αυτής. Παράλληλα περιηγήθηκαν στις υπόλοιπες αίθουσες του μουσείου, όπου εκτίθενται τα όπλα, οι στολές, τα προσωπικά αντικείμενα και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη ζωή και τη δράση των αγωνιστών του 1821, καθώς και των πολιτικών και των λόγιων της εποχής.