Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τα παιδιά εξερευνούν το μουσείο στο Γκάζι
Στ' τάξη


6 STTAKSH VIOMHXANIKOMOUSEIOFWTAERIOUΟι μαθητές μας επισκέφθηκαν το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας και ενθουσιάστηκαν. Έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο από το 1857 ως το 1984, που έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο, και μελέτησαν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου. Μετατράπηκαν σε ιδιοκτήτες, διευθυντές, γραμματείς και κυρίως εργάτες του εργοστασίου. Φαντάστηκαν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που αντιμετώπιζαν, τα προβλήματα, αλλά κυρίως τη σημασία του εργοστασίου για την ιστορία και την ανάπτυξη της Αθήνας.

Πυροσβεστικό Μουσείο

Προνήπιο

Το προνηπιακό τμήμα επισκέφθηκε το Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη. Η ξενάγησή μας ξεκίνησε με την προβολή ενός DVD με σημαντικές διασώσεις από τους πυροσβέστες μας. Συνεχίσαμε βλέποντας πυροσβεστικά οχήματα από παλιότερες εποχές, κράνη από διάφορες χώρες του κόσμου, στολές των πυροσβεστών και την εξέλιξή τους με το πέρασμα των χρόνων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φορέσουν κράνη και να φωτογραφηθούν με αυτά, να ακούσουν διάφορες σειρήνες και να πετάξουν νερό με τη μάνικα. Η εμπειρία ήταν αξέχαστη για τα παιδιά, αλλά και για τις δασκάλες.

Μουσείο Ακρόπολης

Α' τάξη

1 mouseio akropolisΗ επεξεργασία της ενότητας «Πολιτισμός-Πώς ανακαλύπτω την ιστορία του τόπου μου;» στη Μελέτη Περιβάλλοντος αποτέλεσε για μας μια ωραία αφορμή, για να επισκεφθούμε το Μουσείο της Ακρόπολης των Αθηνών. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με τη σπουδαία ιστορία της Ακρόπολης των Αθηνών και να γνωρίσουμε από κοντά τα σημαντικότερα μνημεία που φυλάσσονται στους χώρους του μουσείου. Αρχικά, παρατηρήσαμε το αέτωμα του Εκατόμπεδου ναού, καθώς επίσης και τα εντυπωσιακά γλυπτά του αετώματος του αρχαίου ναού της Αθηνάς, που παριστάνουν τη Γιγαντομαχία. Στη συνέχεια αναζητήσαμε, βρήκαμε και θαυμάσαμε από κοντά γνωστά γυναικεία και ανδρικά αγάλματα, τους κούρους και τις κόρες.
Και φυσικά δε θα γινόταν να μην επισκεφτούμε τις πανέμορφες Καρυάτιδες με τα εντυπωσιακά τους ενδύματα και τα πανέμορφα μαλλιά! Έπειτα ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα του Παρθενώνα και μιλήσαμε για τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο του ναού. Τελειώνοντας την επίσκεψή μας, παρακολουθήσαμε εκπαιδευτική ταινία για την ιστορία της Ακρόπολης και είδαμε από κοντά τη μακέτα της από Lego, δωρεά του μουσείου Nicholson του Σίδνεϋ, που φυλάσσεται στο εργαστήρι τεχνών του μουσείου.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μυκηναϊκός πολιτισμός
Γ' τάξη

3 arxaiologikoΤο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επισκέφθηκαν τα παιδιά της Γ' τάξης, με σκοπό να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή προϊστορικών αντικειμένων του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι μαθητές παρατήρησαν διάφορα σκεύη της Εποχής του Χαλκού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα των πολύχρυσων Μυκηνών και στον Θησαυρό του Ατρέα, ώστε παράλληλα να προετοιμαστούν για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Επιτύμβιες στήλες, τοιχογραφίες, όπλα, διαδήματα, προσωπίδες, κοσμήματα, σφραγίδες, αγγεία και εργαλεία ήταν μερικά από τα ευρήματα που γνώρισαν. Πολλά απ' αυτά σχεδιάστηκαν από τα παιδιά σε σχετικό φυλλάδιο.