Μουσείο Κανελλόπουλου

Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο
Γ’ τάξη

theatro kanellopoulouΣε ένα συναρπαστικό και ταυτοχρόνως εκπαιδευτικό ταξίδι στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου στην Ελλάδα βρέθηκαν οι μαθητές της Γ’ τάξης, οι οποίοι παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο». Το ταξίδι στο αρχαίο θέατρο ξεκίνησε από τα πρώτα αυτοσχέδια θεάματα, τη γέννηση του αρχαίου δράματος στην Αθήνα και έφθασε μέχρι και την αναβίωσή του σήμερα, μέσα από μια διαδρομή που συνδύαζε πληροφόρηση και ψυχαγωγία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας μέσα από την προβολή videο και διαδραστικών εφαρμογών. Μάθαμε τα μέρη του θεάτρου, τα είδη του δράματος, τον ρόλο της λατρείας του θεού Διονύσου, την ενδυμασία των υποκριτών και πολλά άλλα. Συμμετείχαμε μάλιστα σε ένα αρχαίο... casting για την επιλογή υποκριτών και φύγαμε γεμάτοι γνώσεις και αναμνηστικά δωράκια!

Μουσείο Ηρακλειδών

Δ’ τάξη

Τα παιδιά της Δ’ τάξης παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αποτελεί συμπλήρωμα της σχολικής διδασκόμενης ύλης, συνδέοντας τα μαθηματικά με την ιστορία της επιστήμης και της τέχνης, τη φιλοσοφία και τα κλασικά γράμματα. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πορεία αναζήτησης της διασύνδεσης επιστήμης, τέχνης και μαθηματικών, μέσα από δραστηριότητες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με διαδραστικά και παραστατικά εκθέματα, καθώς κι επιλεγμένα έργα τέχνης από τα σημαντικότερα εικαστικά ρεύματα. Επίσης, οι μαθητές προσπάθησαν να κατανοήσουν την έννοια της οφθαλμαπάτης, όπως αυτή δημιουργείται σε σχέση με τις διαστάσεις και την προοπτική.

4 irakleidon

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μυκηναϊκός πολιτισμός
Γ’ τάξη

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επισκέφθηκαν τα παιδιά της Γ’ τάξης, με σκοπό να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή προϊστορικών αντικειμένων του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι μαθητές παρατήρησαν διάφορα σκεύη της Εποχής του Χαλκού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα των πολύχρυσων Μυκηνών και στον Θησαυρό του Ατρέα, ώστε παράλληλα να προετοιμαστούν για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Επιτύμβιες στήλες, τοιχογραφίες, όπλα, διαδήματα, προσωπίδες, κοσμήματα, σφραγίδες, αγγεία και εργαλεία ήταν μερικά από τα ευρήματα που γνώρισαν. Πολλά απ’ αυτά σχεδιάστηκαν από τα παιδιά σε σχετικό φυλλάδιο.

3 arxaiologiko

Μουσείο Ακρόπολης

Το εργαστήρι της γλυπτικής και του χρώματος
Δ’ τάξη

Η Δ’ τάξη επισκέφθηκε το σύγχρονο μουσείο της Ακρόπολης, ώστε να θαυμάσει από κοντά τα δημιουργήματα της αρχαϊκής και της κλασικής Αθήνας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του μουσείου και παρατήρησαν τα ευρήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αίθουσα με τα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής, καθώς οι μαθητές παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Το εργαστήρι της γλυπτικής και του χρώματος». Έγινε μια βιωματική προσέγγιση της δημιουργίας και της σημασίας της τρισδιάστατης τέχνης και της αρχαίας αισθητικής. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το «Εργαστήρι Τεχνών», όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν διάφορες αισθήσεις, για να αντιληφθούν τα υλικά, τα χρώματα και τα εργαλεία.

4 mouseio acropolis