Μουσείο Μπενάκη

Τόποι Αναφοράς – Από τη Συλλογή της Τράπεζας Ελλάδος

Ε’ τάξη

Στην έκθεση παρουσιάζονται 160 έργα τέχνης αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, από τα 3.000 έργα ζωγραφικής και χαρακτικής που αριθμεί η Συλλογή.

Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από τρεις κύριες ενότητες:

• την αναφορά στην αρχαιότητα,

• την προσέγγιση του καθημερινού κόσμου και

• τη σημασία του τοπίου.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε σταθήκαμε στα έργα του Νικολάου Γύζη, του Νικηφόρου Λύτρα, του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του Γιαννούλη Χαλεπά, αλλά και εκπροσώπων των νεότερων εποχών.

Σε κάθε μαθητή δόθηκε δωρεάν το εκπαιδευτικό έντυπο «Το μικρό βιβλίο της τέχνης», Πρόσωπα και εικόνες, από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην τέχνη.

5 benaki

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μυκηναϊκός πολιτισμός

Γ’ τάξη

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επισκέφθηκαν τα παιδιά της Γ’ τάξης, με σκοπό να γνωρίσουν την πλούσια συλλογή προϊστορικών αντικειμένων του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Οι μαθητές παρατήρησαν ακόμη διάφορα κυκλαδικά σκεύη της Εποχής του Χαλκού και τη συλλογή «Οδύσσειες», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ευρήματα των πολύχρυσων Μυκηνών και στον Θησαυρό του Ατρέα. Επιτύμβιες στήλες, τοιχογραφίες, όπλα, διαδήματα, προσωπίδες, κοσμήματα, σφραγίδες, αγγεία και εργαλεία. Πολλά απ’ αυτά σχεδιάστηκαν από τα παιδιά σε σχετικό φυλλάδιο.

3 arxaiologiko

Πυροσβεστικό Μουσείο

Νηπιαγωγείο

Οι μικροί μαθητές έγιναν «πυροσβέστες», όταν επισκεφθήκαμε το Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη. Είδαμε πυροσβεστικά οχήματα από παλιότερες εποχές, κράνη από διάφορες χώρες του κόσμου, στολές των πυροσβεστών και το πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Στο τέλος, ενθουσιαστήκαμε, όταν πετάξαμε νερό με τη μάνικα σαν μικροί πυροσβέστες!

nipia pirosbestiki nipia pirosbestiki2

Μουσείο Ακρόπολης

«Ταξίδι στον χρόνο»

Δ' τάξη

Με βάση αριστουργηματικά εκθέματα, οι μαθητές της Δ' τάξης συμμετείχαν ενεργά σε ένα ταξίδι στην ιστορία του βράχου της Ακρόπολης. Με παρατήρηση και χρήση πηγών πληροφόρησης, με διάλογο και συνεργασία, μπόρεσαν να ανακαλύψουν τη διαχρονική χρήση του εμβληματικού σημείου της πόλης των Αθηνών και να γνωρίσουν ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτόν.

museio acropolis2n