Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ακόμα μια φορά στο θέμα της ασφαλούς πλοήγησης των παιδιών στο διαδίκτυο. Παρατηρούμε ότι η επικοινωνία τους κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε διαδικτυακά παιχνίδια επηρεάζει τις σχέσεις τους, το ελεύθερο παιχνίδι τους και τη συμπεριφορά τους.

Όπως οι ειδικοί επισημαίνουν, ο μεγαλύτερος προστατευτικός παράγοντας ενάντια σε αρνητικές διαδικτυακές συμπεριφορές είναι -πέρα από τη γνώση και την ενημέρωση- η ανοικτή επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς και η ενεργός συμμετοχή των γονέων.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν:
  • να παρακολουθείτε σταθερά τη δραστηριότητα των παιδιών στο διαδίκτυο, να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας,
  • να γνωρίζουν τα παιδιά ότι οποιαδήποτε πληροφορία στο διαδίκτυο τα ενοχλήσει ή τα αναστατώσει θα πρέπει να την επικοινωνήσουν σε σας, να ζητήσουν βοήθεια,
  • να γνωρίζετε με ποιους επικοινωνούν και πόσο χρόνο αφιερώνουν μέσα στη μέρα τους στη χρήση του διαδικτύου,
  • να ελέγχετε ποιες συσκευές στο σπίτι μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο (iPod, iPad κ.τ.λ.) και
  • να ελέγχετε το επιτρεπόμενο ηλικιακό όριο για κάθε παιχνίδι που προτιμούν τα παιδιά. Παρακολουθείτε, επίσης, τις συνομιλίες των παιδιών κατά τη διάρκεια διαδικτυακών παιχνιδιών.
Να θυμάστε ότι για τα πιο δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, instagram, twitter) η επιτρεπόμενη ηλικία πρόσβασης είναι 13 και άνω, ενώ η χρήση του YouΤube και του Skype επιτρέπεται σε άτομα άνω των 18 ετών ή άνω των 13 με την ταυτόχρονη παρουσία ενήλικα.

Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε τις διάφορες δράσεις που οργανώνονται εν όψει της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 7 Φεβρουαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές βοηθητικές οδηγίες μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες:

www.saferinternet4kids.gr

www.help-line.gr

Λίγα λόγια... για πολλή σκέψη

Αναρωτιόμαστε πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τις καταστροφές που έχουμε προκαλέσει...

Εκατομμύρια άνθρωποι στον δρόμο.
Χιλιάδες παιδιά ορφανά.
Εκατοντάδες νεκροί στη θάλασσα.
Πολύτιμα μνημεία πολιτισμού κατεστραμμένα.

Ας προσπαθήσουμε για τη δίκαιη ειρήνη της καρδιάς μας. Της οικογένειάς μας. Της πατρίδας μας. Της γης.
Ας θυμηθούμε πως γεννηθήκαμε άνθρωποι.

Οι εκπαιδευτικοί
του Σχολείου Σταυράκη

ΑλλάΖΩ Συνήθειες στο Διαδίκτυο

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, διαπιστώνουμε τη μεγάλη ανάγκη να υποστηριχθούν τα παιδιά, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια σε έναν καινούργιο ψηφιακό κόσμο που φαντάζει μαγικός. Έναν κόσμο όπου τα ίδια πολλές φορές έχουν περισσότερες γνώσεις από τους γονείς, όπου ο καθένας βάζει τους δικούς του κανόνες και όπου κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους. Όσα φίλτρα και να υπάρχουν, το καλύτερο όλων θα παραμένει το μυαλό του καθενός μας.

Η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών περνά πια μέσα και από το διαδίκτυο και όλοι συμφωνούμε ότι θα ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο να ενταχθούν σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να κατανοήσουν τους βασικούς κανόνες λειτουργίας του.
Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ συνήθειες στο διαδίκτυο», που θα υλοποιηθεί στις τάξεις Ε' και Στ' κατά το σχολικό έτος 2014-2015, έχει σκοπό μέσα από τη δραματοποιημένη αφήγηση, τα θεατρικά δρώμενα και τα διαδραστικά παιχνίδια να εκπαιδεύσει τα παιδιά, προκειμένου να υιοθετήσουν υγιείς και δημιουργικές διαδικτυακές συμπεριφορές με έμφαση στο μέτρο, αλλά και να αναδείξει αξίες που θεμελιώνουν την κοινωνία μας.
Αναλυτικότερα, οι βασικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι:
1. Να ενδυναμώσει τα παιδιά, ώστε να χρησιμοποιούν την κριτική τους σκέψη, για να ενεργούν στο διαδίκτυο υπεύθυνα και ώριμα.
2. Να τα διδάξει το δημιουργικό διαδίκτυο, μένοντας μακριά από επιβλαβές περιεχόμενο και παιχνίδια που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους.
3. Να τα μάθει να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τα δικά τους, αλλά και των άλλων ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις στον πραγματικό κόσμο.
4. Να τα μάθει να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.
5. Να τα διδάξει να αποφεύγουν επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. συνομιλία με αγνώστους, πολύωρη χρήση του διαδικτύου και των παιχνιδιών, εκφοβισμός).
Δεδομένου ακόμη ότι οι γονείς αποτελούν την πιο σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των συμπεριφορών και της προσωπικότητάς του παιδιού, η συμβολή τους στη διαμόρφωση μιας ασφαλούς συμπεριφοράς στο διαδίκτυο είναι πολύτιμη. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να υποστηριχθούν στον ρόλο τους, ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να τα καθοδηγούν να λειτουργούν υπεύθυνα στον διαδικτυακό κόσμο.
Στην εκπαίδευση γονέων θα εστιάσουμε στις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών και όλοι μαζί θα αναλύσουμε τον μιμητισμό, τον πειραματισμό, τον «εθισμό» και τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που αναπτύσσουν τα παιδιά στο μέσο αυτό. Θα συζητήσουμε ανησυχίες και προβληματισμούς, αλλά και την εμπειρία των παιδιών μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Όσο περισσότερο συμμαχήσουμε τόσο περισσότερο θα καταφέρουμε να απολαμβάνουμε τις απεριόριστες δυνατότητες του διαδικτύου.

Με εκτίμηση,
Μαρία Δάρα
Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος (MSc)
Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Η «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» αποτελεί Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία και έχει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των πολιτών σε τρόπους και μεθόδους προαγωγής και διαχείρισης της ψυχικής υγείας.
Η «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» αντιλαμβάνεται την ψυχική υγεία ως πρωτογενή, θεμελιακή, συνεχή, δια βίου, ατομική και συνάμα κοινωνική ανάγκη.
Όραμά της είναι να προσκαλέσει, να εμπνεύσει και να προασπίσει ενέργειες πολιτών και θεσμικές παρεμβάσεις της πολιτείας, που όχι μόνον θα προάγουν αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης των ψυχικών νόσων, αλλά θα συμβάλλουν περαιτέρω στη βελτίωση των δεικτών ψυχικής υγείας σε όλα τα τμήματα του εθνικού και ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της (www.syz.gr), για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα σεμινάρια, τη θεματολογία, τις ημερομηνίες διεξαγωγής, τους καθηγητές κ.λπ.