Ιστορία της Τέχνης

istoria texnis eisagogiΑν ρωτήσουμε έναν ενήλικα τι είναι τέχνη, θα μας δώσει έναν ορισμό ανάλογο με τις εικαστικές του προτιμήσεις και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Αν ρωτήσουμε, όμως, ένα παιδί, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Γιατί τα παιδιά αντιμετωπίζουν την τέχνη με έναν εντελώς ξεχωριστό τρόπο.
Βλέπουν χρώματα, σχήματα, γραμμές, φόρμες, κίνηση... Με τη φαντασία τους δημιουργούν παραμύθια. Βλέποντας ένα έργο τέχνης μπορούν να ταξιδέψουν σε μέρη που εμείς ούτε που τολμάμε να τα σκεφτούμε... Για αυτό στο σχολείο μας εντάξαμε στο πρόγραμμα και την Ιστορία της Τέχνης.


istoria_texnisΤα θέματα που μελετάμε σε κάθε τάξη είναι:

 • Προνήπια
  Με παραμύθια, μουσική και πολύ απλά λόγια οι μικροί μας μαθητές αρχίζουν να κατακτούν τις βασικές εικαστικές γνώσεις.
 • Νήπια
  Γνωριμία με την τέχνη μέσα από ιστορίες που εκτυλίσσονται σε μουσεία ή πινακοθήκες. Τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά ρεύματα και καταφέρνουν να ξεχωρίζουν πίνακες μεγάλων ζωγράφων.
 • Α' τάξη
  Γραμμές, σχήματα, χρώματα, ιστορίες έρχονται και μπερδεύονται σε ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα της Τέχνης. Τα παιδιά παρατηρούν τα έργα τέχνης, συγκρίνουν, σχολιάζουν, δημιουργούν...
 • Β' τάξη
  Μελέτη της βιογραφίας και του έργου επιλεγμένων ζωγράφων. Τα παιδιά προσπαθούν να ζωγραφίσουν με παρόμοια τεχνική και να αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο το ύφος και την έκφραση των ζωγράφων.
 • Γ' τάξη
  Από την Γ' τάξη η Ιστορία της Τέχνης συμπορεύεται με την ύλη της Ιστορίας. Μαθαίνοντας για την προϊστορική, την κυκλαδική, τη μινωική και τη μυκηναϊκή τέχνη, το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστο και πιο ενδιαφέρον.
 • Δ' τάξη
  Η τέχνη της αρχαίας Ελλάδας ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών σε όλες τις μορφές της. Αρχιτεκτονική, γλυπτική, αγγειοπλαστική, ζωγραφική έρχονται να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής τέχνης.
 • Ε' τάξη
  Το Βυζάντιο, οι εικόνες, οι τοιχογραφίες, τα ψηφιδωτά... Τα παιδιά μαθαίνουν λεπτομέρειες για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και γίνονται αυτόπτες μάρτυρες μιας σπουδαίας πορείας της θρησκευτικής τέχνης, μέσα από τη βυζαντινή ιστορία.
 • Στ' τάξη
  Από την Αναγέννηση στη Σύγχρονη τέχνη και από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι στον Γουόρχωλ. Τι είναι αυτό που κάνει τους ζωγράφους κάθε εποχής να σκεφτούν διαφορετικά; Ποια είναι τα σπουδαιότερα εικαστικά κινήματα; Τελειώνοντας την Στ' τάξη τα παιδιά θα έχουν αποκτήσει τη δική τους προσωπική άποψη για το τι είναι τέχνη, για τη δύναμή της και για την ομορφιά και τη γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει...