Εύη Παπαδοπούλου

«Το ταξίδι της Κυμοθόης»

Γ’ τάξη

Το σχολείο μας επισκέφθηκε η κ. Εύη Παπαδοπούλου, συγγραφέας του παραμυθιού «Το ταξίδι της Κυμοθόης». Η γοργόνα Κυμοθόη μάς ταξίδεψε σε ένα μουσικό παραμύθι, που ζωντανεύει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την καθημερινότητα και τους θησαυρούς του, εξοικειώνοντας παράλληλα τα παιδιά με την επιστήμη της αρχαιολογίας. Το μάθημα της Ιστορίας της Γ’ τάξης αφορά στην Προϊστορία. Μας δόθηκε, λοιπόν, η ευκαιρία να προσεγγίσουμε τους ελληνικούς πολιτισμούς της εποχής του Χαλκού μέσα από το παραμύθι. Το CD που συνοδεύει το παραμύθι, σε σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη, δίνει μια μοναδική υπόσταση μέσα από τις μελωδίες της επτάχορδης αρχαίας ελληνικής λύρας.

3 kimothoi

Ελένη Οικονομοπούλου

«Νύχτες χωρίς την Κάρυ»

Δ’ τάξη

Οι μαθητές της Δ’ τάξης μελέτησαν την Ακρόπολη της Αθήνας μέσα από το μάθημα της Ιστορίας και της Ιστορίας της Τέχνης. Οι πληροφορίες για τον ιερό βράχο ήταν πολλές και ουσιαστικές, αλλά δεν περιοριστήκαμε μόνο σε αυτές. Συμπλήρωμα της ενότητας ήταν και η ανάγνωση του βιβλίου «Νύχτες χωρίς την Κάρυ» της κ. Νίκης Δόλλη από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Πρόκειται για ένα βιβλίο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

4 kary

Καλέσαμε στο σχολείο μας να μιλήσει στα παιδιά την εικονογράφο του βιβλίου, κα Ελένη Οικονομοπούλου, που αποτύπωσε εξαιρετικά με τα σχέδιά της το περιεχόμενο του βιβλίου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ακόμη επάγγελμα που σχετίζεται με την έκδοση βιβλίων και που είναι καθοριστικό για την εμπέδωσή τους και από τους μεγάλους, αλλά κυρίως από τους μικρούς αναγνώστες. Εκτός από τα μυστικά της εικονογράφησης, η κ. Οικονομοπούλου μάς μίλησε για την κατασκευή του Μουσείου Ακρόπολης και την αποκατάσταση των κτηρίων του ιερού βράχου ως αρχιτέκτονας, εξειδικευμένη στην αποκατάσταση αρχαιοτήτων.

Μαρίζα Ντεκάστρο

«Ένας κόσμος σε κίνηση»

Στ’ τάξη

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας τα παιδιά της Στ’ τάξης διάβασαν το βιβλίο «Ένας κόσμος σε κίνηση» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και συζήτησαν με τη δασκάλα τους για τα σημαντικά γεγονότα που συνέβαιναν στον κόσμο λίγο πριν... λίγο μετά το 1821. Στη συνέχεια η συγγραφέας ήρθε στο σχολείο μας και μαζί με τα παιδιά ανέλυσε θέματα όπως το εμπόριο, η παιδική εργασία, η βιομηχανική επανάσταση, η ιατρική, η εκπαίδευση, οι μεγάλες εξερευνήσεις, το δουλεμπόριο... Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για τα παιδιά, γιατί προσέγγισαν την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο.

6 enas kosmos se kinisi

Ελένη Σταμπόγλη

«Πρόσκληση σε γεύμα»

Ε’ τάξη


Η συγγραφέας του βιβλίου «Πρόσκληση σε γεύμα» Ελένη Σταμπόγλη ήρθε στην τάξη μας, για να συζητήσει με τα παιδιά για τις διατροφικές συνήθειες των Βυζαντινών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, αφού είχαν διαβάσει το βιβλίο, έκαναν ένα ταξίδι μέσα από γεύσεις, ανακάλυψαν μικρές ιστορίες κρυμμένες σε φαγητά και ταξίδεψαν στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, για να ανακαλύψουν τι φαγητά έτρωγαν οι Βυζαντινοί. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στάθηκε αφορμή, για να συμπληρώσουν τα παιδιά τις γνώσεις τους σχετικά με τη βυζαντινή διατροφή.

5 stampogli