spacecamp

«H MONH ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ»
Albert Einstein

Πόσο σημαντικό είναι να δίνουμε και να μας δίνονται ευκαιρίες για εμπειρίες στη ζωή; Κάθε εμπειρία έχει τη δύναμη να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή, να κτίσει την αυτοπεποίθησή μας, να μας δώσει αυτογνωσία, καθώς και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, να καλλιεργήσει τις κοινωνικές μας δεξιότητες και να ανοίξει τους ορίζοντές μας τόσο πολιτισμικά όσο και επαγγελματικά...

Μια τέτοια εμπειρία ήταν και η Διαστημική Κατασκήνωση της ΝΑSΑ στη Σμύρνη (Space Camp Turkey) για τους εννέα μαθητές μας κι εμένα (7-14 Ιουλίου 2013).
Το ταξίδι μας (Αθήνα-Χίος) ξεκίνησε πολύ πρωί... στις 3:00. Νυσταγμένοι, ξάγρυπνοι κάποιοι από εμάς, άλλοι ενθουσιασμένοι, άλλοι περίεργοι, άλλοι και λίγο φοβισμένοι. Πόσο λίγο ξέραμε πως είχαμε μαζί μας όλο τον θησαυρό του κόσμου. Πώς γίνεται αυτό, θα αναρωτηθείτε. Υπομονή, θα βρείτε την απάντηση πιο κάτω.
Από τη Χίο μέχρι το Cesme στο πλοιάριο της γραμμής, σαράντα λεπτά θαλασσινής δροσιάς. Οι τυπικές διαδικασίες τελωνείου και το λεωφορείο για την κατασκήνωση μας παρέλαβε για τον τελικό προορισμό μας.
Πρώτα εντυπωσιαστήκαμε από το επιβλητικό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο κτήριο με ένα τεράστιο κόκκινο, μπλε και άσπρο σήμα με το διαστημικό λεωφορείο να ίπταται στο διάστημα. Διασχίσαμε την κεντρική του είσοδο και... η μαγεία ξεκίνησε. Και τι δεν κάναμε αυτή την εβδομάδα;
Γνωρίσαμε τον αστροναύτη κο Michael Lopez-Alegria, ο οποίος μας έδειξε ένα video για την παραμονή του στον Διαστημικό Σταθμό και την έξοδό του στο διάστημα. Μας εξήγησε πώς ζουν, πώς... αιωρούνται, πώς τρώνε οι αστροναύτες εκεί. Αυτό, όμως, που νομίζω πως πρέπει να κρατήσουμε είναι η απάντησή του στην ερώτησή μας εάν η εμπειρία αυτή τον άλλαξε, εάν δυνάμωσε τα πιστεύω του ή το αντίθετο.
«Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν, αλλά και αυτοί που τους ενδιαφέρει απλά να βρίσκουν επιστημονικές απαντήσεις... Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είδα τη Γη σαν μια ενότητα... δεν υπάρχουν σύνορα από εκεί ψηλά... ούτε φυλές... ούτε διαχωρισμοί... όλα είναι ένα αρμονικό σύνολο».
Μichael Lopez-Alegria (9/7/2013)

Στις ημέρες που ακολούθησαν ανακαλύψαμε τον θησαυρό που κουβαλούσαμε μαζί μας. Η κληρονομιά της παιδείας που παίρνουμε από το σπίτι μας και το σχολειό μας. Και ήταν πολύτιμη, πιστέψτε με. Τα παιδιά μας ξεχώρισαν για το ήθος τους, την συνεργατικότητά τους, τις ικανότητές τους να ηγούνται, αλλά και να ακολουθούν και βέβαια για την πολύ καλή γνώση της Αγγλικής, που κατέστησε βασικούς άξονες επικοινωνίας με τα παιδιά των ομάδων που προέρχονταν από τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και την Αμερική. Σας παραθέτω τα σχόλια της Αμερικανίδας υπεύθυνης όλων των ομαδαρχών και των ομάδων, της κας Irma Kocer.
"I truly enjoyed working with the Stavraki Primary School students! They were not only always excited about learning but being around them and their great attitudes was a joy! Their ability to work with others and reach out to different cultures makes them wise beyond their ages".
Irma Kocer (13/7/2013)

Αυτό, σκέφθηκα, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας σε αυτό το σχολείο. Φτιάχνουμε πολίτες του κόσμου, γιατί φτιάχνουμε ανθρώπους σωστούς. Να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι που τα παιδιά μας είναι τόσο άξιοι εκπρόσωποί μας σε περιβάλλοντα διεθνή, όπως το Space Camp Turkey.
Όσο για τις δραστηριότητες... πολλές και ενδιαφέρουσες: κατασκευή αερόστατων, πυραύλων και μετά η εκτόξευσή τους, προσομοιωτές ίδιους με των αστροναυτών (δύσκολοοοο!), εικονικές απογειώσεις με τον ακριβή διάλογο των συμμετεχόντων στην αποστολή, παρατηρητήριο το βράδυ από το τηλεσκόπιο, όπου είδαμε τον Κρόνο με τους δακτυλίους του και το φεγγάρι του τον Τιτάνα (φανταστικό;) και τόσα άλλα...
Μέσα από όλα αυτά, τα παιδιά έκαναν φιλίες και επικοινώνησαν ουσιαστικά με παιδιά άλλων χωρών, παραδόσεων και ιδεών. Μια αξέχαστη εμπειρία. Μια εμπειρία ζωής και γνώσης. Από αυτές που οφείλουμε να βρίσκουμε και να δίνουμε στα παιδιά μας, για να ανακαλύπτουν τον θησαυρό τους... τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους.

7-14 Ιουλίου 2013
Η δασκάλα της αγγλικής γλώσσας: Ms Katharine Alikakou
και οι εννέα απόφοιτοι του 2013: Αγαπητός Δοβλές, Ευγενία Δρίτσα, Δημήτριος Λυγγίτσος, Χρυσόστομος Μαντζαβίνος, Γεώργιος Μερίκας, Ραφαέλα Μερίκα, Αντώνιος Πρωτόγερος, Γαβριέλα Συρίου, Άγγελος Χατζηιωάννου.