Ο μικρός Ευκλείδης


Την περασμένη χρονιά παροτρύναμε τους μαθητές της Δ' τάξης να ζωγραφίσουν «μαθηματικά». Μέσα και από αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά θα μπόρεσαν να έρθουν ακόμα πιο κοντά στα μαθηματικά και να τα αγαπήσουν περισσότερο.
Συγκεκριμένα οι μαθητές ζωγράφισαν πιθανά εξώφυλλα για το μαθητικό περιοδικό μαθηματικών «Ο μικρός Ευκλείδης», στο οποίο πολλοί μαθητές από όλο το σχολείο είναι συνδρομητές. Κάθε μαθητής δημιούργησε μία μοναδική ζωγραφιά γεμάτη φαντασία και μάλιστα «μαθηματική» φαντασία, με την ελπίδα να τη δει να στολίζει το εξώφυλλο του επόμενου τεύχους. Μαζέψαμε τις ζωγραφιές όλων των παιδιών και τα ονόματά τους, τα συνοδέψαμε με μία χιουμοριστική ατάκα για κάθε μαθητή και τα στείλαμε στη διεύθυνση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Καθώς περνούσαν οι ημέρες, οι μαθητές όλο και πιο συχνά ρωτούσαν: «Μάθατε ποια ζωγραφιά διάλεξαν για το εξώφυλλο;» ή «Μπήκε η δική μου ζωγραφιά στο εξώφυλλο του επόμενου τεύχους;». Πέρασε ο καιρός και φθάνει στο σχολείο μας το πακέτο με τα επόμενα τεύχη του περιοδικού. Το ανοίγουμε και τι να δούμε; Και ναι, μία από τις ζωγραφιές των παιδιών μας είχε επιλεγεί ως εξώφυλλο του περιοδικού! Μοιράσαμε το περιοδικό στους μαθητές και όλοι χάρηκαν που το σχολείο μας ξεχώρισε για άλλη μια φορά. Ιδιαιτέρως χαρούμενη βεβαίως ήταν η Άννα Ανδρεοπούλου, της οποίας η ζωγραφιά επελέγει. Ωστόσο η συντακτική ομάδα του περιοδικού, αναγνωρίζοντας την εκπληκτική προσπάθεια όλων των μαθητών, συμπεριέλαβε μέσα στο περιοδικό ένα άρθρο με τα ονόματα και τις ζωγραφιές των υπόλοιπων παιδιών.
Ακολουθεί το εξώφυλλο του περιοδικού με τη ζωγραφιά της Άννας, όπως δημοσιεύθηκε, αλλά και το άρθρο με την αναφορά στους υπόλοιπους μαθητές της Δ' τάξης.