Ιμπρεσιονιστές, οι Ζωγράφοι του Φωτός

Β' τάξη

impressionistes1Η φύση είναι ένα πέπλο υφασμένο με χρωματικό φως. Ένα φως που διασπάται σε χιλιάδες μικρούς πυρήνες χρώματος, που ταξιδεύουν στην ατμόσφαιρα και χώνονται παντού.
Τα παιδιά... Οι μαθητές... Οι σκέψεις τους, η φαντασία τους, το φως τους ενώθηκε με το φως των ιμπρεσιονιστών σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι γεμάτο χρώματα και μουσική. Έπαιξαν, τραγούδησαν, ονειρεύτηκαν, ζωγράφισαν... όπως τότε που ο Βαν Γκογκ είχε πει: «Ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και στη συνέχεια ζωγραφίζω το όνειρό μου».
Ακούσαμε για τη ζωή και το έργο των ζωγράφων αυτών, είδαμε πολλούς πίνακες, ενθουσιαστήκαμε με τα πρωτότυπα τραγούδια. Τα παιδιά, με ρούχα που θύμιζαν τη Γαλλία παλιάς εποχής, γέμισαν χρώματα και φως το σχολείο.

Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί

paradosiakoi xoroiΤα παιδιά του σχολείου παρουσίασαν στην αυλή μας τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που διδάχθηκαν σε όλη τη σχολική χρονιά, αλλά... με ζωντανή μουσική! Χοροί από την Ήπειρο, τη Σαλαμίνα, τα Επτάνησα, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Χοροί που βγήκαν από τις ανάγκες του τόπου μας με βήματα και ακούσματα ελληνικά, ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας.

Παιχνίδια με τα Όνειρα

Στ' τάξη

music3Τα παιδιά της Στ' τάξης έδωσαν το τελευταίο... παρόν με μια γιορτή πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Θέμα «Τα όνειρα».
Τα όνειρα σαν αφορμή για αυτοπαρατήρηση, κριτική και ανάλυση, αλλά και σαν πρόσχημα για μικρή αναδρομή στην ελληνική γλώσσα και στη συμπεριφορά των Ελλήνων μέσα στα χρόνια.
Από τα θεραπευτικά όνειρα της αρχαιότητας, στα προφητικά των βυζαντινών χρόνων και στους λαϊκούς ονειροκρίτες. Κι ακόμη... στην ψυχαναλυτική προσέγγιση του Σίγκμουντ Φρόυντ. Και στα... ξεκούδουνα σημερινά όνειρα με τα ακουστικά στα αυτιά και τη μουσική στη διαπασών. Τα τραγούδια έδιναν την ατμόσφαιρα κάθε εποχής. Αρχαίοι ύμνοι, δημοτικά, λαϊκά, οπερέτες, έντεχνα, χιπ-χοπ. Στο τέλος τα παιδιά έδωσαν μια μικρή συναυλία με σύγχρονα τραγούδια που είχαν περίτεχνα ενορχηστρώσει.

The Secret Garden

Ε΄ τάξη

secret garden2Η Ε' τάξη παρουσίασε ένα ανοιχτό μάθημα στα Αγγλικά με έναυσμα το λογοτεχνικό βιβλίο «The secret garden». Θέματα η αγάπη και η φιλία. Στόχος η καλλιέργεια της φαντασίας και της σκέψης με ελεύθερη προσαρμογή και απόδοση των κειμένων-νοημάτων του βιβλίου. Η χρήση της τεχνολογίας είχε καθοριστικό ρόλο, καθώς τα παιδιά γύρισαν video με τους ίδιους πρωταγωνιστές των δικών τους ιστοριών, έφτιαξαν κινούμενα σχέδια με μακέτες, έστησαν θεατρικές παραστάσεις και ανέλαβαν να τις δραματοποιήσουν. Τραγούδησαν για τη φιλία και την καλή διάθεση στα Αγγλικά και στα Γαλλικά. Τέλος, χόρεψαν σε ρυθμούς ραπ τραγούδι για τη λογοτεχνία και τους όρους που διέπουν τη φανταστική ιστορία. Το κέρδος τους... η γνώση μέσα από τη δημιουργία και την εικαστική έκφραση.